Find out more about endangered species

пʼятницю, 6 серпня 2010 р.

компост & переробка

30 things you should never compost or recycle
by Chris Baskind
Copyright Lighter Footstep 2009

майже машинний переклад, зрештою тут основне - інформація :)

30 речей, котрі не можна компостувати чи переробляти
Автор: Кріс Бескінд

Хоча переробка відходів та приготування компосту - дві з найбільш важливих зелених практик, деякі речовини при неправильному поводженні можуть завдати шкоди навколишньому середовищу. Для найкращого результату керуйтесь принципами поданими нижче.

Пам'ятаєте старі добрі дні, коли у нас був тільки один кошик для сміття? Насправді ж ті часи були скоріше марнотратними аніж добрими. Ми викидали продукти, які могли принести користь садам чи городам, викидали речі, матеріали котрих могли б бути перероблені та повернуті у ланку виробництва.

Сьогодні більшість з нас мають два контейнера: для компосту та для переробки. Більшість сміття можна кинути у той чи другий контейнер та деякі речі вимагають спеціальної утилізації.

Тут підібрано 30 речей, котрі можуть бути помилково використані як компост або відправлені для переробки. У випадку компостування, вибрано продукти котрих, як правило, уникають досвідчені "гуру" компосту. Щодо переробки, вибрано речі, заборонені у більшості муніципальних систем, або обмежені використанням у комерційній переробці. Готові? До сміття!

НІКОЛИ НЕ КОМПОСТУЙТЕ:

Хлібобулочні вироби а також торти, макаронні вироби і більшість хлібопекарських виробів. Покласти будь-який з цих продуктів у компостну купу, всерівно що вивісити плакат Ласкаво просимо для небажаних комах-шкідників.

Кулінарна олія - чудова їжа для тварин і комах. Крім того псує баланс вологи компосту.

Хворі рослини викиньте у смітник. Краще уникнути грибкових та бактеріальних проблем, якими може закінчитись таке рослинництво у компості.

Цупкий або друкований папір - довгий список, в тому числі журнали, каталоги, карти та більшість пакувальних матеріалів. Фольга не руйнується, і вам не потрібно купи екзотичних хімічних друкарських речовин у компостній масі.

Людські або тваринні фекалії - занадто багато ризику для здоров'я. Кошачий послід - включно. А от відходи травоїдних тварин цілком придатні для компосту.

М'ясні продукти а також кістки, кров, рибу і тваринні жири. Ще один магніт для шкідників.

Молочні продукти: утримуйтесь від компостування молока, сиру, йогурту і вершків. Хоч і швидко розкладаються, вони є привабливими для шкідників.

Рис - варений рис є надзвичайно поживним грунтом для небажаних у компості видів бактерій. Сирий рис привертає увагу шкідників.

Деревяна стружка Так заманливо. Але якщо ви не знаєте з якої деревини воно прийшло, краще не ризикуйте наповнити компост грибком, комахами і т. д.

Дикі садові рослини: кульбаби, плющ, пуерарія - приклади рослин та бур'янів, які розглядатимуть Ваші компостну купу як чудове місце для зростання, а не розкладання.

Використані продукти особистої гігієни - тампони, пелюшки, предмети забруднені в людській крові або рідині що несе ризик для здоров'я.

Волоські горіхи, вони містять juglone, натуральні ефірні з'єднання, токсичні для деяких рослин.

Слід зазначити, що існує меншість людей, які компостують практично все, в тому числі пункти з цьому списку. Тут не перелічено речей, невідповідність яких до саду-городу є очевидною (фарби, масла і т.д.). Крім того, тут не порушено таких спірних питань як лахміття та насичені кислотами цитрусові фрукти.

НІКОЛИ НЕ ЗДАВАЙТЕ НА ПЕРЕРОБКУ

Аерозольні балончики Так, вони металеві. Та оскільки вони можуть містити легкозаймисті та хімічні речовини, більшість муніципальних систем переробки розглядають їх як небезпечний матеріал.

Акумулятори, як правило, вони обробляються окремо від звичайного сміття.

Папір з яскравими фарбами яскраво пофарбований папір під час переробки діє як прання червоних шкарпеток з білою білизною.

Кераміка та гончарні вироби а також кавові горнята. Ви можете використати їх в саду-городі.

Підгузники - переробка одноразових підгузників не вигідна з комерційної точки зору.

Небезпечні відходи такі як побутова хімія, моторні масла, антифриз та інші охолоджуючі рідини. Моторне масло може використовуватися повторно, але це зазвичай розглядаються окремо від предметів домашнього ужитку. Дізнайтесь, як ваша спільнота поводиться з цими небезпечними матеріалами, перш ніж вам знадобляться ці послуги.

Побутові вироби з скла шибки, дзеркала, лампи та посуд недоцільно переробляти. Пляшки та банки навпаки, варто здавати на переробку. Компактні люмінесцентні лампочки для можуть бути перероблені, але містять невелику кількість ртуті і вимагають обережного поводження. Щоб дізнатися, як з ними впоратися, читайте про способи знищення старих CFLs.

Пакування з-під соку та інші картонні контейнери з спецпокриттям. Деякі виробники почали виробляти контейнери, придатні для переробки. Такі упаковки будуть спеціально марковані. Решта не придатні для переробки.

Медичні відходи - шприци, трубки, скальпелі та інші біологічної небезпеки повинні бути знищені.

Серветки і паперові рушники непридатні, через те, що вони можливо поглинули. Розглянемо компостування.

Коробки з-під піци - занадто багато жиру. Хоча деякі ентузіасти компосту уникають додавати картонні коробки з-під піци до їхніх куп, решта не бачать в цьому проблеми. Інакше ж - у смітник.

Пластикові пакети та упаковка, якщо це можливо, очистіть та повторно використовуйте мішки. Постарайтесь щоб такі речі не потрапляли у навколишнє середовище.

Коробки з пластиковим покриттям, пластикові ємкості для їжі, пластик без маркування: утилізуйте.

Горлечка пластикових пляшок потрібно утилізувати, на відміну від самих пляшок, придатних для переробки. Пам'ятайте, що невеликі ковпачки можуть бути небезпечні для дітей (небезпека вдушення).

Пінополістирол - шукайте спеціальні послуги серед вашої спільноти.

Шини Багато держав вимагають окремої утилізації шин (і збирають за це плату в точках продажу).

Конверти Tyvek - використовуються у поштових відділеннях і для експрес доставок.

Вологий папір - загалом, переробники не приймають папір, що піддався дії вологи. Волокна такого паперу можуть бути пошкоджені, крім того існує ймовірність плісняви.

Зрештою, останнє слово за вашою муніципальною системою переробки. У деяких районах обмеження є більшими ніж у списку. Ще в інших існують спеціальні програми для вирішення проблемних матеріалів. У більшості випадків муніципальні системи раді надати відповідні письмові інструкції. Хочете знати, як утилізувати щось, що не приймають у вашій локальній системі? Зайдіть на сайт Earth911 і перевірте свій район.

Немає коментарів:

Дописати коментар